Πανηγυρική έναρξη του πρώτου διακρατικού μεταπτυχιακού προγράμματος στο Δ.Π.Θ.

Πηγή: http://www.paratiritis-news.gr/details.php?id=175212

31.10.2015

Ρεπορτάζ: Θωμάς Σταμούλης, Νατάσσα Βαφειάδου

«Γέφυρα» συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Παρευξεινίων και του Πανεπιστήμιου της Νάπολης


p dimasi 11446283697

Η συνεργασία του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης (Facoltà di Scienze della Formazione) του Πανεπιστημίου Suor Orsola Benincasa Νάπολης έδωσε «σάρκα και οστά» στο πρώτο Διακρατικό Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, που θα λειτουργήσει από το φετινό ακαδημαϊκό έτος στο Δ.Π.Θ. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες», θα περιλαμβάνει μαθήματα στην ελληνική και στην ιταλική γλώσσα, και θα έχει τις εξής 4 κατευθύνσεις: α. Ψυχοπαιδαγωγικές εκπαιδευτικές πολιτικές και παρεμβάσεις: από τον πολυπολιτισμό στον διαπολιτισμό, β. Διδακτική μεθοδολογία: καινοτομίες στη διδακτική πράξη, γ. Διδακτική μεθοδολογία: εκπαίδευση ενηλίκων, και δ. Διαπολιτισμική παιδαγωγική και εκπαίδευση.

p dimasi 21446283699

Στο πρόγραμμα, του οποίου η χρονική διάρκεια είναι 4 εξάμηνα, συμμετέχουν 60 φοιτητές, πτυχιούχοι σχολών και τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών. Η πρώτη συνάντηση των μεταπτυχιακών φοιτητών έγινε χθες το απόγευμα στην Κομοτηνή, όπου θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα. Τους υποδέχτηκαν μεταξύ άλλων η διευθύντρια του προγράμματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, κ. Μαρία Δημάση, ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου, κ. Φώτης Μάρης, αλλά και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νάπολης, που χαιρέτησε την έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
«Έχουμε φτιάξει ένα πάρα πολύ αξιόλογο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο εκτός από τον τίτλο σπουδών, πιστοποιεί την άριστη γνώση της ιταλικής σε επίπεδο Γ2»
Στο τετραμελές επιστημονικό συμβούλιο του μεταπτυχιακού προγράμματος συμμετέχει από ελληνικής πλευράς, μαζί με την κ. Δημάση, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, κ. Παναγιώτης, Παναγιώτης Κριμπάς. Με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων του μεταπτυχιακού προγράμματος, η διευθύντριά του, κ. Δημάση μίλησε στον «ΠτΘ» για το φιλόδοξο εγχείρημα της διακρατικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Νάπολης. «Μας προσέγγισαν οι Ιταλοί», εξήγησε, «γιατί ήθελαν να κάνουν μια ουσιαστική συνεργασία σε θεματικές ενότητες ευρύτερες, που αφορούν και την εκπαίδευση, αλλά ουσιαστικά τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας. Σκεφτήκαμε πάρα πολύ τι θα ήταν εκείνο, που θα μπορούσε να υπηρετήσει το τμήμα μας αλλά και άλλα τμήματα του Δημοκριτείου και που θα ενδιαφέρει άμεσα πτυχιούχους τμημάτων που υπηρετούν τις ανθρωπιστικές σπουδές. Ήταν μια διαδικασία χρονοβόρα, γιατί έπρεπε ουσιαστικά να δημιουργήσουμε το διοικητικό πλαίσιο, αφού ήταν το πρώτο διακρατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Κι εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε την Επιτροπή Ερευνών, τους διοικητικούς υπαλλήλους του Δημοκριτείου και φυσικά τις πρυτανικές αρχές για την πολύ ουσιαστική υποστήριξή τους. Έχουμε φτιάξει ένα πάρα πολύ αξιόλογο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο εκτός από τον τίτλο σπουδών που συναρτάται με τέσσερεις κατευθύνσεις, πιστοποιεί την άριστη γνώση της ιταλικής σε επίπεδο Γ2, αφού τα μισά μαθήματα θα γίνουν στην ιταλική γλώσσα. Επίσης, θα ενταχθεί στη λίστα των μεταπτυχιακών, που διασφαλίζουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, ενώ ο πρώτο κύκλος, για τις ψυχοπαιδαγωγικές εκπαιδευτικές πολιτικές άπτεται και ζητημάτων σχολικής ψυχολογίας».