Κοπή πίτας σε ένα διαπολιτισμικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα

Πηγή: http://xronos.gr/detail.php?ID=100953

23.01.2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δήμος Μπακιρτζάκης

Είναι το μοναδικό διακρατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΔΠΘ, που συνδιοργανώνεται και λειτουργεί μαζί με το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Suor Orsola Benincasa της Νάπολης. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό έκοψαν την πίτα τους το απόγευμα της Παρασκευής.

kopi pitas

Μαρία Δημάση, Βασίλης Γραμματίκας

Τον περασμένο Οκτώβριο περίπου εξήντα μεταπτυχιακοί φοιτητές, το σύνολο όσων υπέβαλαν αιτήσεις και είχαν τα προσόντα, εντάχθηκαν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι το μοναδικό διακρατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΔΠΘ, που συνδιοργανώνεται και λειτουργεί μαζί με το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Suor Orsola Benincala της Νάπολης. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό έκοψαν την πίτα τους το απόγευμα της Παρασκευής. «Είναι η πρώτη κοπή πίτας για το νέο μεταπτυχιακό», δήλωσε στο «Χ» η Μαρία Δημάση, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Παρευξεινίων.

«Για να κρατήσουμε τα έθιμά μας και επειδή είμαστε πραγματικά διαπολιτισμικοί, καθώς έχουμε και χριστιανούς και μουσουλμάνους φοιτητές, φροντίζουμε κάθε φορά να αναδεικνύουμε κουλτούρα και από τις δύο κοινότητες. Κόψαμε την πίτα μας, συσφίξαμε τις σχέσεις μας και το κοινωνικό μας προφίλ, και ευχηθήκαμε τα καλύτερα για τη συνέχεια του μεταπτυχιακού μας», τόνισε.

«Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις ανθρωπιστικές επιστήμες», είναι ο τίτλος του προγράμματος και όπως ανέφερε η κ. Δημάση, απονέμει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ελληνική και στην ιταλική γλώσσα στις εξής κατευθύνσεις: Ψυχοπαιδαγωγικές εκπαιδευτικές πολιτικές και παρεμβάσεις: από τον πολυπολιτισμό στον διαπολιτισμό. Διδακτική μεθοδολογία: καινοτομίες στη διδακτική πράξη. Διδακτική μεθοδολογία: εκπαίδευση ενηλίκων. Διαπολιτισμική παιδαγωγική και εκπαίδευση. «Αισίως είμαστε στο τρίτο μάθημα, στα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί η δομή του μεταπτυχιακού είναι εντελώς γραμμική, δηλαδή ολοκληρώνεται το ένα μάθημα και μετά πάμε στο επόμενο. Νομίζω πάνε πολύ καλά οι φοιτητές. Είμαι στη θέση να σας πω ότι μετά το Πάσχα θα κάνουμε και την πρώτη ημερίδα, στην οποία θα έρθουν και οι συνάδελφοι από την Ιταλία, και εκεί θα παρουσιαστούν και οι καλύτερες εργασίες των πρώτων τριών μαθημάτων, οι οποίες θα είναι και δημοσιεύσιμες στο διεθνές περιοδικό του διακρατικού που πολύ σύντομα θα είναι στον «αέρα». Η συνεργασία προχωράει πολύ καλά, ακόμη καλύτερα και από το προσδοκώμενο», τόνισε.

Ο πρώτος κύκλος του διακρατικού μεταπτυχιακού θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017, με την ολοκλήρωση της περιόδου συγγραφής των μεταπτυχιακών εργασιών. «Έχουμε 57 εγγεγραμμένους φοιτητές, με πολύ σημαντικούς συναδέλφους να διδάσκουν. Έχουμε καθηγητές από όλη την Ελλάδα, δηλαδή φροντίζουμε για το κάθε γνωστικό αντικείμενο να έχουμε τους καλύτερους διδάσκοντες, για να υπάρχει κι ένας πλουραλισμός στην ενημέρωση και να φύγουν οι μεταπτυχιακοί μας φοιτητές όσο πιο καλά καταρτισμένοι γίνεται, ως νέοι επιστήμονες», ανέφερε. Καινοτομία του προγράμματος είναι η δωρεάν εκμάθηση της ιταλικής στη διάρκεια των σπουδών. Μάλιστα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος γίνεται η εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας και η γνώση της πιστοποιείται σε επίπεδο Γ2. Όπως σημείωσε η Μαρία Δημάση, «πρόκειται για ένα ευρύ, πολυτροπικό και ευέλικτο μεταπτυχιακό, καθώς προσφέρει τέσσερις επιμέρους κατευθύνσεις, που στοχεύουν στην εκπαίδευση ανηλίκων μέσα από τη σχολική ψυχολογία. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία, καθώς το μεταπτυχιακό δεν απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς, αλλά σε οποιανδήποτε επιθυμεί να διαχειριστεί ανθρώπινους πόρους». Να σημειωθεί ότι η χρονική διάρκεια των σπουδών ορίζεται σε τέσσερα εξάμηνα. Τα μαθήματα θα γίνονται στην Κομοτηνή, Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, μία φορά το μήνα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων.

Η τυχερή που κέρδισε το φλουρί πήρε ως δώρο μία κορνίζα που φιλοτέχνησε η Μαρία Δημάση.