Σπουδές αλά ιταλικά… στο πανεπιστήμιο Θράκης

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=99747

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Όλγα Τσιούλφα

Περίπου 60 μεταπτυχιακοί φοιτητές, το σύνολο όσων υπέβαλαν αιτήσεις και είχαν τα προσόντα, εντάχθηκαν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών «Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις ανθρωπιστικές επιστήμες», είναι ο τίτλος του προγράμματος και απονέμει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ελληνική και στην ιταλική γλώσσα, σε τέσσερις κατευθύνσεις.

 

x 23453252435643 2
Περίπου εξήντα μεταπτυχιακοί φοιτητές, το σύνολο όσων υπέβαλαν αιτήσεις και είχαν τα προσόντα, εντάχθηκαν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι το μοναδικό διακρατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΔΠΘ, που συνδιοργανώνεται και λειτουργεί μαζί με το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Suor Orsola Benincala της Νάπολης. Τα παραπάνω έκανε γνωστά η Μαρία Δημάση, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Παρευξεινίων στο εναρκτήριο μάθημα του προγράμματος, χθες το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του τμήματος στην Κομοτηνή. «Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις ανθρωπιστικές επιστήμες», είναι ο τίτλος του προγράμματος και όπως ανέφερε η κ. Δημάση, απονέμει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ελληνική και στην ιταλική γλώσσα στις εξής κατευθύνσεις: Ψυχοπαιδαγωγικές εκπαιδευτικές πολιτικές και παρεμβάσεις: από τον πολυπολιτισμό στον διαπολιτισμό. Διδακτική μεθοδολογία: καινοτομίες στη διδακτική πράξη. Διδακτική μεθοδολογία: εκπαίδευση ενηλίκων. Διαπολιτισμική παιδαγωγική και εκπαίδευση.  Διαπολιτισμική παιδαγωγική και εκπαίδευση.

x 23453252435643 1

«Ξεκινάμε φέτος με μαθήματα που αφορούν το Δημοκρίτειο στην ελληνική γλώσσα. Τα μαθήματα των συναδέλφων από την Ιταλία θα γίνουν με τη μορφή ενός summer school το καλοκαίρι, οπότε θα γίνουν στην ιταλική γλώσσα, ώστε οι μεταπτυχιακοί μας να μπορούν να ανταποκριθούν, γιατί από την άλλη εβδομάδα, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος, ξεκινάει η εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας. Η γνώση της γλώσσας πιστοποιείται σε επίπεδο Γ2», σημείωσε η κ. Δημάση. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας δεν αποτέλεσε προαπαιτούμενο προσόν για την εγγραφή και τη φοίτηση στο μεταπτυχιακό. Εξάλλου καινοτομία του προγράμματος είναι η δωρεάν εκμάθηση της ιταλικής στη διάρκεια των σπουδών. «Φιλοδοξούμε στο τέλος οι συμμετέχοντες να μάθουν τη γλώσσα», σημείωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια. Όσον αφορά στα μαθήματα «δεν έχουμε μονάδα ανάλυσης το εξάμηνο, αλλά μονάδα ανάλυσης το μάθημα. Τελειώνουμε το ένα μάθημα και πάμε στο επόμενο, έτσι που προσθετικά λειτουργεί η γνώση, η πληροφόρηση στην επιστημονική έρευνα». Η έναρξη του προγράμματος έγινε παρουσία του εκπροσώπου του ιταλικού πανεπιστημίου, ενός Έλληνα ο οποίος ζει επί πολλά χρόνια στην Ιταλία. Ο λόγος για τον Γιώργο Οικονόμου ο οποίος και ευχήθηκε στους μεταπτυχιακούς καλή επιτυχία, μεταφέροντας και τις ευχές του πρύτανη αλλά και το λοιπού εκπαιδευτικού προσωπικού του ιταλικού πανεπιστημίου. «Το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Suor Orsola Benincala της Νάπολης, είναι η πρώτη, μαζί με την Φλωρεντία, παιδαγωγική σχολή της Ιταλίας. Αυτές οι δύο σχολές ιδρύθηκαν με βασιλικό διάταγμα το 1860», ανέφερε ο κ. Οικονόμου. Παρόν στο εναρκτήριο μάθημα ήταν και ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών Φώτης Μάρης. «Από την ανάληψη της διοίκησης του πανεπιστημίου, ήταν επιλογή η εξωστρέφεια, ήταν επιλογή η δικτύωση. Νομίζω ότι και οι δύο στόχοι αρχίζουν και λειτουργούν μέσα από την προσπάθεια της Μαρίας Δημάση και του Γιώργου Οικονόμου. Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε όλους εσάς, λόγω της δυναμικής σας», είπε ο κ. Μάρης στο σύντομο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους μεταπτυχιακούς. Η χρονική διάρκεια των σπουδών ορίζεται σε τέσσερα εξάμηνα. Τα μαθήματα θα γίνονται στην Κομοτηνή, Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, μία φορά το μήνα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της εξ'αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων.